Vakantiehuis Citta della Pieve
Niet ver van het Lago Trasimeno, in het noorden van Umbrië, verrijst een terracottakleurig stadje: Città della Pieve. Het staat bekend om zijn smalle steegjes, saffraan en schitterende fresco’s van Perugino.
Palio dei Terzieri
Città della Pieve is verdeeld in drie terzieri, wijken: Castello, Borgo Dentro en Casalino. Tijdens de Palio dei Terzieri, die elk jaar in augustus wordt gehouden, strijden de drie wijken om het felbegeerde stadsvaandel (de palio). In de zogenaamde Caccia del Toro, een boogschietwedstrijd waarbij drie ronddraaiende (kartonnen) stieren vanaf dertig meter afstand in hun nek geschoten moeten worden, nemen ze het tegen elkaar op. Voorafgaand aan deze wedstrijd is er een historische stoet, die wordt afgesloten met één groot meelgevecht.
Het smalste steegje van Italië
In elke wijk vind je een doolhof aan vicoli, smalle steegjes. Er is een soort wandelroute uitgestippeld, de Percorso dei Vicoli, waarbij je de mooiste steegjes ontdekt. Volgens de inwoners van Città della Pieve is de Vicolo Baciadonne het smalste steegje van heel Italië.
Met slechts drieënveertig centimeter is het inderdaad zó smal dat je er inderdaad een vrouw moet kussen voor je haar kunt passeren.
De fresco’s van Perugino
Misschien heb je wel eens gehoord van Pietro Vannucci, maar dan onder zijn bijnaam, Perugino. Hij werd geboren in Città della Pieve, waar je nog een aantal fresco’s van zijn hand kunt zien. In de Santa Maria dei Bianchi bewonder je zijn Aanbidding van de Drie Koningen, met als achtergrond het hem zo bekende gebied bij het Lago Trasimeno.
In de Santa Maria dei Servi schittert Perugino’s Kruisafneming, terwijl in de kathedraal zijn Doop van Christus te zien is. Rechts daarvan prijkt een klein zelfportret van Perugino. Op het altaar van deze kerk is nog een werk van zijn hand te bewonderen, met Maria en de beschermheiligen van Città della Pieve. Aan het plein naast de kathedraal vind je ook Perugino’s geboortehuis.
Nog meer bezienswaardigheden
Van buiten lijkt het Palazzo della Corgna niet direct een pareltje, maar als je eenmaal over de drempel bent gestapt, ontdek je schitterende fresco’s van Pomarancio en Salvio Savini.
In het Oratorio di San Bartolomeo schilderde Jacopo di Mino del Pellicciaio uit Siena in de tweede helft van de veertiende eeuw de kruisiging van Jezus Christus. Het fresco wordt door de inwoners van Città della Pieve ook wel ‘de wenende engelen’ genoemd, vanwege de schitterende, tot in detail uitgevoerde engelen die tranen vergieten vanwege de dood van Jezus.
Ook mooi zijn het Teatro degli Avvaloranti, de Chiesa di San Pietro (waar nog een fresco van Perugino te vinden is) en het Santuario della Madonna di Fatima (met een schitterend werk van Pomarancio).
Saffraan – het rode goud
Città della Pieve staat bekend om de productie van saffraan. In de middeleeuwen was dit een van de belangrijkste exportproducten. Het werd niet alleen gebruikt in de keukens van de rijke families, maar ook in de ateliers van schilders, als natuurlijke kleurstof, en voor het kleuren van zijde en andere stoffen.
Bij La Casa dello Zafferano (Via Pietro Vannucci 31), gevestigd in de voormalige wijnkelders van een van de historische palazzi, duik je in de geschiedenis van het kostbare saffraan. Je kunt hier ook proeven van olijfolie, likeur en bier gemaakt met saffraan.
Als je nog meer wil weten van saffraan, organiseert La Casa dello Zafferano ook een bezoek aan een saffraanveld. In de zomer kun je bijvoorbeeld meehelpen met het planten van de bollen, in de herfst (oktober-november) kun je zien hoe er wordt geoogst. Ook kun je kookworkshops volgen of aanschuiven voor een uitgebreide proeverij met saffraangerechten.
Trattoria Bruno Coppetta
Zin in een avond lang heerlijk tafelen? Schuif dan aan bij Trattoria Bruno Coppetta (Via Pietro Vannucci 90), met op het menu gerechten uit de keuken van Toscane, Umbrië en Lazio. Proef in elk geval de pici cacio e pepe, een soort dikke handgerolde spaghetti die ook in Siena en omgeving veel wordt gemaakt met de klassieke Romeinse kaassaus met zwarte peper. De pici worden deels aan tafel bereid, in een grote pecorino. Dat levert niet alleen spektakel op, maar ook een extra volle, romige smaak.