Culinair Toscane: Bistecca alla Fiorentina
Foto header:www.accademiamacelleriaitaliana.it
Bistecca alla Fiorentina, een stukje geschiedenis
Florence, Festa di San Lorenzo
Er zijn meerdere verklaringen voor de naam Bistecca alla Fiorentina. Een van die verklaringen houdt verband met de viering van San Lorenzo, ieder jaar op 10 augustus. In de tijd dat de familie De Medici de dienst uitmaakte in Florence verlichtten vreugdevuren de stad en grote stukken kalfsvlees hingen in dat vuur te roosteren ter ere van San Lorenzo. Florence was in die tijd een belangrijk kruispunt waar reizigers van over de hele wereld elkaar ontmoetten. Zo gebeurde het dat een stel Engelse ridders aanwezig was tijdens San Lorenzo en het vlees biefstuk noemde, naar een gerecht uit Engeland.
Florence, de Engelsen
Een alternatieve verklaring schrijft de oorsprong van de bistecca toe aan de Engelsen die rond het jaar 800 in Florence leefden. Zij hadden veel geld en konden het zich veroorloven om dure stukken vlees te eten, zoals biefstuk. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor de aanwezigheid van rosbief in de Toscaanse keuken. Welke verklaring dan ook de juiste is, feit blijft dat de oorsprong van het woord Engels is dat verbasterd werd tot bistecca.
Chianina runderras
Bereiding bistecca alla Fiorentina
Buon appetito!