Wijn en Gastronomie in Italië
Als je aan Italië denkt, denk je misschien meteen aan fantastische Italiaanse wijnen. Het land heeft een groot aantal wijndomeinen waar je met eigen ogen kunt zien hoe wijn verbouwd wordt waar je deze heerlijke drank natuurlijk kunt proeven. Regelmatig worden er overal open dagen gehouden en wijnfestivals georganiseerd. Wil jij op wijnreis naar Italië en alles leren over de verschillende wijndomeinen? Wij vertellen je er graag meer over!
Wijndomeinen in Italië
De geschiedenis van Italiaanse wijndomeinen
Dat de Italiaanse wijnen geweldig zijn, staat buiten kijf. De wijntraditie in Italië gaat dan ook meer dan duizenden jaren terug – er is bewijs gevonden dat de Etrusken zich al honderden jaren voor Christus met wijnbouw. Vandaag de dag is Italië het land dat meer wijn produceert dan elk ander land ter wereld. Niet zo gek, dus, dat je bij duizenden Italiaanse wijndomeinen terecht kunt. Wil jij zien én proeven hoe Italiaanse wijn gemaakt wordt? Logeer dan bij een authentieke Italiaanse agriturismo annex wijnboerderij en geniet van alles wat het land te bieden heeft.
De mooiste wijndomeinen in Italië
Een regio die je zeker moet bezoeken als je van goede wijn houdt: Piemonte. Hier geniet je van Barolo, een geweldige wijn die hoog op het lijstje van vele wijnliefhebbers staat. Maar ook in Veneto kun je terecht voor een steengoede Amarone, of proost je toch liever met een glas Soave? In de laars van Italië, in Puglië, vind je ook een geweldige wijnstreek. Meer een eilandmens? Geniet dan op Sicilië van fantastische wijnen.
Ga je op vakantie naar Toscane, dan sla je de beroemde Chiantistreek natuurlijk niet over. Toscaanse wijn en Chianti worden namelijk vaak in één adem genoemd: deze rode wijn is wereldberoemd. Maar in Toscane zijn nog meer parels op wijngebied te vinden: bijvoorbeeld de Maremma streek, gelegen aan zee of het hooggelegen Montepulciano. Extra tip: als je in september naar Toscane afreist, kun je de ‘Cantine Aperte’ beleven. Tijdens dit evenement openen Toscaanse wijnhuizen hun kelders wat gepaard gaat met verschillende festiviteiten. Dat wil je niet missen!
Kadootje!
Onderaan deze pagina kun je onze special gratis downloaden met heel veel informatie over Toscaanse wijnen!
Logeren bij wijndomeinen in heel Italië
Tritt - Case in Italia verhuurt niet alleen accommodaties in de beroemde Toscaanse Chianti wijnstreek, maar ook in de omgeving van diverse andere wijnstreken in heel Italië. Laat ons weten waar je voorkeur naar uit gaat. Een fijne accommodatie betekent een fijne vakantie! Saluti!
Gastronomie in Italië
Naast de heerlijke wijnen staat Italië ook bekend om haar verfijnde gastronomie. Wij noemen de specialiteiten per streek.
Emilia-Romagna: Ook wel genoemd 'de buik van Italië'. Met specialiteiten als tortellini, proscuitto di Parma, Parmigiano Reggiano en aceto balsamico eet je je buik meer dan vol in deze regio!
Lazio: Noten, fruit en olijven zijn de basisingrediënten in deze streek. Enkele specialiteiten zijn pasta carbonara, bruchetta en carciofi alla romana.
Le Marche: In deze regio eet je maccheroncini (pasta met vis), vincisgrassi (een soort lasagne) of pasta met truffel, uiteraard onder het genot van een glas Verdicchio dei Castilli di Jeci.
Ligurië: De onbetwiste nummer één specialiteit uit Ligurië is pesto alla genovese. Deze verse pesto eet je bij voorkeur met trofie, een gedraaide pasta specifiek voor de streek.
Noord Italiaanse meren: Kaasliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze regio; gorgonzola, robiola, taleggio en provolone vinden hier hun oorsprong. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van boter, terwijl in andere Italiaanse regio's olijfolie erg populair is.
Piemonte: De truffels uit Alba, de beroemde Barolo wijn en natuurlijk de chocolade uit Turijn, Piemonte is een paradijs voor fijnproevers.
Puglia: Burrata zo romig dat de kaas op je tong smelt, orecchiette (pasta) die op straat in Bari wordt gemaakt en natuurlijk de verse vis. Puglia is een streek om je vingers bij af te likken.
Sardinië: Zoete lekkernijen, verfijnde wijnen en oosters geïnspireerde gerechten zijn absoluut de moeite waard om te proberen wanneer je vakantie viert op Sardinië.
Sicilië: Dit eiland is uniek, en dat proef je ook terug in de lokale keuken. Proef tijdens je vakantie zeker eens een brioche con gelato, apart maar o zo lekker.
Umbrië: Olijfolie, Sagrantino wijn, salami's en tal van andere producten, traditie en eenvoud maken de Umbrische keuken.
Uitgelicht: Toscaanse wijn en gastronomie
De keuken van Toscane staat vooral bekend om haar eenvoud (cucina povera). Gerechten zijn simpel, maar vers en zonder al te veel opsmuk. Toscane heeft dan ook aardig wat ingrediënten van eigen bodem: verse vis uit de nabijgelegen zee, fruit, kruiden en groenten die groeien onder de Toscaanse zon, kaas, olijfolie en vlees zoals prosciutto (ham) of cinghiale (wild zwijn). In het najaar komen daar nog kastanjes, truffels en wilde paddenstoelen bij. Behalve de wat simpelere gerechten als pappa al pomodoro en ribollita zijn er ook de wat luxere zoals tagliatelle met wild zwijn en Bistecca alla Fiorentina. De Toscaanse keuken biedt voor ieder wat wils.
Hulp nodig met het vinden van een accommodatie in Italië? Wij helpen natuurlijk graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.