Wijnroute Toscane: Maremma, wijn uit schilderachtige wijngaarden
Zee, bergen, heuvels en zachte winters - de Maremma heeft een uitstekend klimaat voor het produceren van wijn. Niet voor niets hebben sommige van de hier gemaakte wijnen dan ook het DOC (Denominazione di Origine Controllata), DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) of IGT-label (Indicazione Geografica Tipica), voor de beschermde herkomst ervan. Maar wat kies je nu precies tijdens een vakantie in Toscane? Wij zetten de diverse wijnen uit deze streek voor een gevarieerde wijnroute Toscane door de Maremma alvast voor u op een rijtje.
Bianco di Pitigliano
Deze witte wijn wordt in een groot deel van Toscane gemaakt, grofweg tussen Scansano en Pitigliano. Het is een blend met tussen de 50 en 80 procent Trebbiano Toscano-druiven, vermengd met andere lokale soorten. Het resultaat is een droge, witte wijn die de DOC-status draagt.
Capalbio
Deze wijn uit het gebied onder Grosseto is er zowel in wit, rosé als rood en zelfs als dessertwijn. Voor de rode en roséwijn wordt ten minste 50 procent Sangiovese gebruikt, terwijl de witte wijn en de dessertwijn voor minstens de helft uit Trebbiano Toscano bestaat. Al deze wijnen hebben de DOC-status.
Montecucco
In het gebied tussen Montalcino en Scansano wordt onder de naam Montecucco een krachtige rode wijn gemaakt, van 60 procent Sangiovesedruiven. De witte variant bestaat vooral uit Trebbiano Toscano en er is ook een Vermentino-variant. Door het microklimaat in dit relatief kleine gebied is het een bijzondere wijn die je minder snel in Nederland zult vinden.
Montescudaio
Uit het gebied rond Volterra komen twee uitstekende wijnen: een rode op basis van Sangiovese en een witte op basis van Trebbiano, Malvasia en Vermentino. Sinds 1977 hebben deze wijnen de DOC-status. Er zijn slechts dertien producenten van deze bijzondere wijnen.
Morellino di Scansano
Een rode wijn uit de heuvels van Scansano. Hij wordt voor het grootste gedeelte gemaakt van de Sangiovesedruif, die hier Morellino wordt genoemd. De wijn heeft sinds 2007 de DOCG-status. Bijzonder is dat deze wijn niet in het vat hoeft te rijpen en dus al acht maanden na de druivenpluk gedronken kan worden.
Parrina
Uit het gebied rond Orbetello komen met name witte wijnen en daarnaast ook rode en rosé. Ook hier zijn Trebbiano en Sangiovese de voornaamste druivensoorten, met daarnaast ook de lokale Ansonica. Het is een klein wijngebied met zo’n twintig producenten.
Sassicaia
Een van de bekendste wijnen uit Bolgheri. De geschiedenis ervan gaat terug naar de jaren ’20 van de vorige eeuw, toen markies Mario Incisa della Rocchetta wilde proberen om de wijnen uit Bordeaux te evenaren. Sassicaia was het resultaat, gemaakt van 85 procent Cabernet Sauvignon en 15 procent Cabernet Franc. Een krachtige wijn, waar je al gauw zo’n tweehonderd euro voor neertelt.
Bekijk deze impressie video
Interesse in een wijnreis en zelf deze wijnroute Toscane ervaren en genieten van de mooie Toscaanse wijnen en gastronomie? Wij helpen u graag bij het op maat samenstellen van uw reis. Neem vrijblijvend contact met ons op via een mailtje naar toscane@tritt.nl