De rode cannonauwijn, die al meer dan 3000 jaar wordt gemaakt in Sardinië, is één van de meest indrukwekkende en spraakmakende wijnen die in Sardinië worden verbouwd.
De volle, fruitige en robijnrode wijn dankt haar naam aan de druiven die worden gebruikt om deze heerlijke wijn te produceren, namelijk de Cannonau. Dit blauwe druivenras zorgt voor de krachtige, zoete en zeer rijke smaak van de cannonauwijn. De Cannonau wordt voornamelijk verbouwd in de bergachtige binnenlanden, waar het klimaat en de bodem ideaal zijn, zoals in de provincie Nuoro.
Sardinië behoort tot de zogenaamde 5 blauwe zones van de wereld. Deze blauwe zones staan voor fitte en vitale gezondheid. De 5 blauwe zones (lees ook ons blog over blue zones) onderscheiden zich op een aantal vlakken van het ‘normale’, de belangrijkste zijn:
- Voedsel
- Leefwijze
- Stress
- Klimaat
- Geluk
De veel gedronken cannonauwijn wordt vaak in verband gebracht met de hoge leeftijd die veel inwoners van Sardinië bereiken. Dit komt omdat de Cannonauwijn wel tot driemaal zoveel gehalte aan flavonoïden (polyfenolen antioxidanten) in zich heeft dan andere wijnen. De flavonoïden hebben een grote invloed op de kleur en de aroma van de wijn. Naast hun rol in de wijn, hebben ze ook waardevolle werkingen voor het menselijk lichaam. Zo zijn ze essentieel voor de stofwisseling van vitamine c en hebben ze een kanker remmende stof.
Uiteraard is het aan te raden om met mate te drinken. Het is natuurlijk niet automatisch zo dat wanneer men meer cannonauwijn drinkt, men ook langer leeft. De bevolking van Sardinië drinkt over het algemeen ook ongeveer een half glaasje per dag en dan met voorkeur bij het avondeten. De cannonauwijn is een wijn die op elk moment gedronken kan worden, maar bij het avondeten is het net iets lekkerder.
Ervaar zelf ook deze heerlijke wijn en laat je door de intense smaak (terug) brengen naar Sardinië waar de bevolking vol trots deze wijn verbouwd, al eeuwen lang.
foto: http://www.stradadelvinocannonau.it
Saluti! - Drink smakelijk, geniet!