Citroenen en Italie
Citroenen superfood
Overigens hebben citroenen niet alleen als eindbestemming limonade maar vormen ze een ingredient en smaakmaker voor vele toepassingen van ijs tot koekjes, likeur, cosmetica, vitamines en bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen. Zeer actueel momenteel omdat de huidige Corona crisis wereldwijd heeft geleid tot een hogere vraag naar citroenen vanwege de natuurlijke desinfecterende aspecten van de citroen, naast uiteraard de grote dosis vitamines waarmee de citroen is gevuld. Helaas heeft deze grotere vraag ook geleid tot flink hogere prijzen.
Italie is na Spanje de grootste producent van citroenen in Europa. Citroenen worden geteelt op veel plaatsen in Italie maar de bekendste plekken zijn toch de Amalfi kust en Sicilie. Beide plekken zien zichzelf als ‘home of the lemon’, alhoewel de citroenen uit Sicilie toch het best bekend zijn en worden geëxporteerd naar veel Europese landen.
Citroenen het hele jaar door
Citroenen kunnen bijna het gehele jaar door geoogst worden. Er zijn de felgele Primofiore die vanaf eind september tot maart rijpen, de lichtgele Bianchetti oftewel lente citroenen die vanaf april tot juni geplukt kunnen worden en de Verdelli, de (licht)groene zomer citroenen die tussen juni en september beschikbaar zijn. Er zijn ook 6 citroenen met een BGA aanduiding, dat wil zeggen dat deze citroenen beschikken over een beschermde geografische aanduiding (BGA), dit is een Europese beschermingsregel die geldt voor landbouwproducten en levensmiddelen die zijn geteeld of verwerkt in een bepaald geografisch gebied (vergelijk in Nederland met Gouda of Edam kaas). De BGA aanduiding geldt voor citroenen uit de Amalfikust en Sorrento (Campania), Rocca Imperiale (Calabrie), Femminello del Gargano (Puglia), Messina Interdonato en Syracuse (Sicilie).
Citroenen en Amalfi
Citroenen uit Amalfi groeien al eeuwenlang in de kuststreek in de provincie Salerno. Het zijn zeer smaakvolle citroenen, die je ook zo kunt eten omdat ze vrij zoet zijn. Op veel menu’s hier tref je dan ook een citroensalade aan met stukjes citroen, besprenkeld met slechts olie, azijn en blaadjes munt. Heerlijk uiteraard op een warme zomerdag. Vier je vakantie nabij de Amalfikust loop dan de Sentiero dei Limoni. Dit is een prachtige wandeling van ca. 1 uur, die ook met kinderen goed te doen is. Het pad voert langs citroenbomen en kleine dorpjes en biedt regelmatig prachtige vergezichten over de kust. Draag wel gemakkelijke schoenen en hou rekening met de nodige trappetjes in het eerste gedeelte. De wandeling begint bij Maiori en eindigt in Minori. Je kunt dezelfde route terugnemen, maar ook over de hoofdweg terug of met de bus, dan ben je er in 10 minuten.
Citroenen en Sicilie
Op Sicilië worden al sinds de 17e eeuw citroenen geteeld, geinitieerd door de Jezuïten. Meer dan 30% van de Italiaanse citrus productie komt van Sicilie. Het eiland heeft dan ook perfecte omstandigheden; het juiste klimaat met milde winters, vochtige, zoute zeelucht, genoeg water en geschikte grond. Syracuse is de citroenhoofdstad van Sicilie en Italie. De stad ligt aan de zuidoostkust van Sicilie aan de Ionische zee. Syracuse was de belangrijkste stad in de Griekse oudheid en volgens Cicero zelfs de mooiste. De stad kent 2 gedeelten, de nieuwe stad en het eiland Ortigia waar het historische centrum van de stad ligt. Sinds 2005 is Syracuse samen met de vlakbij gelegen necropolis van Pantalica opgenomen op de Wereld erfgoedlijst van Unesco. Bezoek zeker het prachtige Piazza Duomo, een van de mooiste pleinen van Sicilie en Italie. De citroenteelt strekt zich uit langs de kust rondom Syracuse, Noto, Avola, Floridia, Solarino, Priolo Gargallo, Augusta, Sortino, Rosolini en Melilli. Behalve citroenen worden hier ook sinaasappels, mandarijnen en grapefruit geteelt. Wil je een keer een bezoek brengen aan een citroenboomgaard, dan kun je misschien terecht bij het consorzio Limone di Siracusa IGP.
Citroen granita
Voor een heerlijke frisse citroen granita heb je slechts 3 ingredienten nodig, water, citroenen en suiker. De suiker is nodig om een goede textuur te krijgen, maar wil je geen geraffineerde suiker gebruiken dan zou je deze kunnen vervangen door een wit alternatief zoals bijv. erythritol.
Voor 4 personen:
- 500 ml water
- 500 ml citroensap, uitgeperst en gefilterd
- 250 gr suiker
Giet het water met de suiker in een pannetje en breng dit al roerende aan de kook tot je een siroop hebt. Laat de siroop afkoelen. Voeg daarna het gefilterde citroensap bij de afgekoelde suikersiroop en giet dit mengsel in een lage schaal geschikt voor de vriezer. Plaats de schaal in de vriezer. Haal deze er na een half uur uit en roer het ijsmengsel goed door, zodat de ijskristallen worden fijngemaakt. Herhaal dit een aantal keren totdat er een mooi homogeen mengsel is ontstaan (totale duur ca. 8 uur). Serveer met een schijfje citroen, Buon Appetito!
Bekijk hier onze vakantiewoningen op Sicilie! Meer weten, mail ons op vakantie@tritt-italie.nl