Italiaanse drankjes: Aperitivo time!
En dan geen frituur, maar verfijnde hammen, kazen en smakelijke bruschetta. Bij veel barretjes is er zelfs een heel buffet wanneer je er in de avonduren voorafgaand aan la cena (het diner) een drankje bestelt. Wat voor drankjes dat zoal zijn? Wij zetten er een aantal op een rijtje.
Campari soda
Een van de meest traditionele drankjes, gemaakt van rode Campari en bruisend water. Italianen zijn dol op de bittere smaak ervan, die volgens hen de eetlust aan zou wakkeren. Voor Nederlanders is de smaak vaak even wennen.
Negroni
De Negroni gaat verder waar Campari soda ophoudt: dit drankje bestaat uit dezelfde ingrediënten, aangevuld met gin en een schijfje sinaasappel. Nog een tikje bitterder dan Campari soda.
Spritz
Een paar jaar geleden dook dit vrolijke oranje drankje ineens op in Nederland en niet voor niets. Door de combinatie van Aperol, prosecco en bruiswater is Spritz minder bitter dan zijn concurrenten en omdat er weinig alcohol in zit, drinkt het lekker weg. De Duitse naam ervan verwijst naar de oorsprong in het Habsburgse rijk, toen er letterlijk water bij de wijn werd gedaan om hem aan te lengen.
Hugo
Deze mixdrank van prosecco, vlierbessensiroop, bruiswater, munt en citroen heeft zijn oorsprong in Zuid-Tirol. Inmiddels is hij ook in Nederland doorgedrongen en zijn er zelfs kant-en-klare flessen te koop in de supermarkt. De kunst blijft echter om het zelf te mixen.
Vermout
Terug van weggeweest is Vermout, een versterkte wijn. De drank dateert al uit de 17e en 18e eeuw. Grote huizen als Martini en Cinzano hebben deze recentelijk in een nieuw jasje gestoken en het drankje lijkt nu langzaam de oversteek richting Nederland te maken, vermengd met gin of wodka. Shaken, not stirred.
Bekijk een sfeerimpressie van typisch Italiaanse drankjes oftewel aperitivi
Zelf nog déze zomer aan een heerlijke aperitivo nippen bij een mooie zonsondergang in Toscane, mail ons voor last minutes of leuke aanbiedingen in augustus en september, toscane@tritt.nl.