Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

La Faradda di li candareri

Elk jaar op 14 augustus is het groot feest in Sassari! De stad wordt dan doorkruist door de Faradda di li candareri, een feest wat al sinds 900 in Sassari wordt gevierd. De processie wordt gehouden op de avond voor Ferragosto en het is de meest belangrijkste religieuze ceremonie voor de bevolking. Het feest wordt daarom ook wel 'Festha Manna' genoemd: groot feest.

La Faradda di li candareri

Op 14 augustus is het groot feest in Sassari! De stad wordt dan doorkruist door de Faradda di li candareri, een feest wat al sinds 900 in Sassari wordt gevierd. De processie wordt gehouden op de avond voor Ferragosto en het is de meest belangrijkste religieuze ceremonie voor de bevolking. Het feest wordt daarom ook wel ‘Festha Manna’ genoemd: groot feest. Hiermee eren de inwoners de Maagd Maria, die de stad in de zestiende eeuw redde van de pest. Tijdens de processie dragen acht sterke mannen een enorme pilaar van hout (een grote kandelaar) op hun schouders. De processie begint bij ‘Pla de Castell’ (tegenwoordig Piazza Castello), vanaf daar langs Piazza Azuni en langs Corso Vittorio Emanuele II totaan de kerk van Santa Maria di Betlem. Op de verschillende pleinen is er muziek en wordt er gezongen, maar dit wordt vaak overstemd door de trommels van de processie. 

Een stukje geschiedenis: het feest is ontstaan in Pisa in de dertiende eeuw, als offer voor de Maagd Maria. In de 16e eeuw werd de stad Sassari herhaaldelijk getroffen dor de pest, en volgens het gezegde werd de meest afschuwelijke epidemie beëindigd door de Maagd Maria. De acht belangrijkste beroepen toentertijd: handelaren, Massai, kleermakers, metselaars, schoenmakers, tuinmannen, leerlooiers en herders hebben samen met de gemeente en de aartsbisschop beloofd om de processie elk jaar voort te zetten om Maria te eren. Elk jaar op 14 augustus werden grote houten machines bedekt met wax en bijbelse figuren, in de vorm van een open palm en dus vergelijkbaar met een altaarstuk. Dit altaarstuk werd overgebracht naar de kerk van Santa Maria di Betlem. De enorme pilaar kandelaar wordt door 8 sterke mannen overgebracht naar de kerk onder begeleiding van muziek. 

Er is een programma gemaakt wat elk jaar hetzelfde wordt uitgevoerd: 
09:00 – De kandelaren worden opgetuigd
10:30 – De vlag van de Massai wordt overgebracht naar het ‘Teatro civico
13:00 – De kandelaren zijn klaar om te vervoeren 
17:30 – De kandelaren worden vervoerd naar Piazza Castello 
18:00 – Kerkdienst met dankzegging in de kerk van Rosario
18:30 – Start van de Faradda 
20:30 – Intregu 
22:00 – Aankomst van de eerste kaars in Piazza Santa Maria
24:00 – De kandelaren worden in de kerk ontvangen
01:00 – Dankzegging ter afsluiting van de Faradda

Al met al is dit feest een mix van cultuur, traditie en saamhorigheid, heel speciaal om eens mee te maken als u daar in de buurt bent. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044