Magisch Spektakel in Cagliari - Festa di Sant'Efisio
n als u dan rond deze dagen in Cagliari bent en dit magische spektakel meemaakt is het goed om iets van de achtergrond van dit festival te weten waarbij alles draait om Sant'Efisio, de beschermheilige van Cagliari.
Van Efisio tot Sant'Efisio in Cagliari
Efisio di Elia werd in 273 A.D. geboren in Jeruzalem, toen onderdeel van het Romeinse Rijk. Efisio trad toe tot het leger van de Romeinse Keizer Diocleziano en werd op een gegeven moment naar Sardinië gestuurd om de belangen van het Keizerrijk te verdedigen en te vechten tegen het Christendom. Volgens de legende werd hij echter eenmaal onderweg tijdens een verschrikkelijke storm door een visioen getroffen waarbij een stem hem opdroeg niet langer de christenen te vervolgen maar hen juist te beschermen. Aan deze gebeurtenis hield Efisio een kruis gebrand in zijn handpalm over waarna hij besloot zich tot het christendom te bekeren. Dat was natuurlijk niet wat de keizer in gedachten had en uiteindelijk kreeg Efisio de doodstraf. In 303 werd hij op het strand van Noro onthoofd. Efisio werd als martelaar vereerd maar vooral na de grote pestplaag van 1650 werd Sant'Efisio onlosmakelijk verbonden met Cagliari en Sardinië.
Belofte maakt schuld
In die jaren werd Sardinië enorm getroffen door de pest. Half Cagliari werd er door geraakt. Overal was de dood, de mensen waren wanhopig. Zij besloten om de hulp in te roepen van hun beschermheilige, Sant'Efisio. Als hij de stad zou bevrijden van de pestplaag dan zouden de mensen van Cagliari als dank voor eeuwig elk jaar een beeltenis van Sant'Efisio te voet van de kerk van Stampace in processie naar de kerk in Nora dragen. En zo geschiedde, de pestplaag ging voorbij en vanaf 1 mei 1656 vindt er jaarlijks een processie plaats als dankbetuiging aan Sant'Efisio.
De processie van Sant'Efisio in Cagliari
In het begin was het nog een kleine processie maar door de eeuwen heen hebben steeds meer mensen zich aangesloten. Nu bestaat de processie uit ruim 4000 mensen die door de straten van Cagliari lopen. Eerst komen de ‘traccas’, een soort karren door ossen voortgetrokken en prachtig versierd met typisch Sardijnse producten; daarna volgt een grote stoet van mensen in klederdracht uit heel Sardinie die traditionele liederen zingen en gebeden opzeggen; zij worden gevolgd door ruiters te paard.
Dan is daar het hoogtepunt van de processie, het beeld van Sant'Efisio in een goudkleurig rijtuig getrokken door 2 grote ossen die precies om 12.00 in de middag de kerk in Stampace verlaat. Het beeld wordt begeleidt door vertegenwoordigers van de ‘Guardiania’, een broederschap van Sant'Efisio en door vertegenwoordigers van de gemeente. Het rijtuig wordt voorafgegaan door muzikanten die spelen op de Launeddas, een typisch Sardijns blaasinstrument. De stoet gaat door de straten van Cagliari die zijn gevuld met een enorme menigte kijkers, over de met een tapijt van rozenblaadjes bedekte Via Roma – het sa ramadura – richting het stadhuis waar de processie wordt begroet door de sirenes van de schepen in de haven.
Vanuit Cagliari gaat de processie in kleinere vorm verder via La Maddalena, Su Loi, Sarroch, Villa San Pietro en Pula naar Nora. In elke stopplaats wordt een mis opgedragen en is er een banket waar iedereen aan mag deelnemen. Op 3 mei is het beeld de hele dag in Nora waar een eredienst op het strand wordt gehouden.
Terug naar Cagliari
Op 4 mei begint het rijtuig met het beeld van Sant'Efisio aan een terugkeer naar Cagliari waar het ’s avonds laat aankomt. Deze aankomst wordt wederom begeleid door een processie van vele mensen in klederdracht met zaklampen en lichtjes. Ook dit is weer een indrukwekkend schouwspel om niet te missen.
Wilt u erbij zijn en u onderdompelen in deze unieke Sardijnse traditie? Tritt heeft verschillende comfortabele accommodaties in Cagliari en omgeving, 2 tips voor een kort verblijf:
Verblijftip 1: Residence Baia delle Palme
Verblijftip 2: Lantana Resort, mediterraans hotel met zwembad, 6 km van het strand, 35 km van Cagliari.
Bel of mail ons gerust voor advies!