Op zoek naar geschiedenis langs de Via Francigena
De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome. Deze kent een lange geschiedenis. In de Middeleeuwen wedijverden de Lombarden met de Byzantijnen om meer Italiaans grondgebied. Uit strategisch oogpunt wilden zij het Koninkrijk van Pavia verbinden met de zuidelijke hertogdommen. Dat leidde tot een route die de Apennijnen doorkruiste, langs de Magra-vallei richting Lucca de "Via di Monte Bardone", naar de oude naam van de Cisa pas.
Bekijk onze vakantiehuizen in Lucca
Weg van Frankrijk
De weg was zeer wisselend van kwaliteit. De paden hadden te lijden onder overstromingen en aardverschuivingen, wijzigingen in de gebiedsgrenzen en bandieten. De route werd alleen in de steden verhard, terwijl elders de paden van klei waren. Omdat de route continue veranderde, is een reconstructie ervan bijna onmogelijk. Toen de Lombarden uiteindelijk plaats maakten voor de Franken, veranderde de naam in Via Francigena: “weg van Frankrijk ". In die periode nam het verkeer langs de route toe en werd het de belangrijkste verbindingsroute tussen Noord- en Zuid-Europa voor kooplieden, legers en pelgrims.
Route
Door de toenemende macht van steden als Florence werden na verloop van tijd de meer oostelijk gelegen paden belangrijker, waardoor de Via Francigena een lokalere rol kreeg. Tegenwoordig is de route vooral populair bij wandelaars en pelgrims. Deze loopt achtereenvolgens door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. Na een korte tocht langs het meer van Genève klimt de Via Francigena steil naar de Sint Bernardpas en steekt daar de grens over naar Italië. Via Aosta en Vercelli trekt deze vervolgens door het landschap van Piemonte en Toscane. Via oude romeinse paden en de Strada Bianca leidt de weg uiteindelijk naar Lazio en eeuwige stad Rome, de eindbestemming van de tocht.
Bekijk onze vakantiehuizen in Florence
Uitdaging
Naast het historisch belang van de route, zijn er meer redenen om een wandeling te maken langs de Via Francigena. Zo is het een zeer gevarieerde route, alleen al vanwege het feit dat deze door vijf landen leidt met een heel afwisselend landschap. Aangezien er nog steeds geen goede routebeschrijving bestaat valt de Via Francigena zeker te beschouwen als een uitdaging. Vrijwilligers en gemeenten zijn wel druk bezig met bewegwijzering, maar onder de Italianen zelf is wandelen nu eenmaal nog niet zo populair als onder Nederlanders. Tot die tijd betekent dat dus zelf zoeken naar de juiste weg. Met zijn totale lengte van 1900 kilometer biedt de Via Francigena daar voldoende tijd voor.
Tritt biedt diverse accommodaties aan langs de Via Francigena. Uiteraard kunt u ons bellen of mailen voor een persoonlijk advies:
T (+31) 085 833 0044
E italie@tritt.nl