Zuid-Toscane's pastatrots: pici
Wie wel eens in Zuid-Toscane is geweest kent ze wellicht wel: de lange, stevige pastaslierten genaamd pici. Het is de pastatrots van Zuid-Toscane die uitsluitend met de hand gemaakt wordt. De naam komt van appiciare, oftewel het met de hand bewerken van pasta. De pici vinden hun oorsprong in het Zuiden van Toscane (Val d’ Orcia en Val di Chiana, provincies Siena en Grosseto. Pici zijn verre verwanten van spaghetti.
Armenvoedsel
Pici zijn een zeer eenvoudig soort pasta. Het deeg ervan bestaat namelijk slechts uit water, bloem, olijfolie en zout. Eieren werden alleen op zondag gebruikt, waardoor de pici op de overige dagen een stuk harder waren. Generaties lang waren pici dan ook het voedsel van de armen, die het aten met slechts een beetje olijfolie en gehakte ui.
Oorsprong
Waar de oorsprong van de pici exact ligt is niet bekend, maar er zijn wel meerdere theorieën over. Een daarvan beweert dat ze van Etruskische orgine waren, wat ze ouder zou maken dan de pasta van Marco Polo en de Chinese spaghetti. Ze zouden te zien zijn op een muurschildering van een graf in Tarquinia, waarop een slaaf een schaal met soortgelijke slierten vasthoudt. Of het echt om pici gaat is tot op heden echter niet bewezen.
Delicatesse
Vandaag de dag zijn pici vooral een delicatesse. Ze zijn minder bekend dan spaghetti of lasagna en ook slechts verkrijgbaar in een gedeelte van Italië. Traditioneel worden pici geserveerd met knoflook. De zogeheten all'aglione-saus wordt bereid met een grote hoeveelheid knoflook, waaraan chilipeper en tomaten worden toegevoegd. Andere veelgebruikte sauzen zijn de nana-saus met eend, klassieke ragu of alle briciole, met gebakken of gefrituurd paneermeel.
Festivals
Pici staan regelmatig centraal tijdens diverse feesten en festivals. Een van de bekendste daarvan is de Sagra dei Pici (http://www.sagradeipici.it/) in Celle sul Rigo. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1970 om de bekendheid van dit charmante middeleeuwse dorpje gelegen tussen Val d'Orcia en de Valle del Paglia te vergroten. De pici hebben daar zeker hun steentje aan bijgedragen.
Foto credits; Jul's kitchen
Zelf pici leren maken?, boek een kookcursus in Toscane. Bijvoorbeeld bij Giulia Scarpaleggia van Jul's kitchen. Giulia heeft kookboeken geschreven, heeft een blog en een eigen kookstudio in Colle di Val d' Elsa, Juls' Kitchen Studio.