Eeuwenoude kastanjebomen op Sicilië
De tamme kastanje (Castanea sativa) is al sinds de oudheid onderdeel van het leven èn van de voeding van de bevolking in Zuid Europa en Italië. De verspreiding ervan is sterk toegenomen vanaf de tijd van de Romeinen en vervolgens dankzij de teelt van de middeleeuwse monniken.
Sicilie: De Kastanje – een bijzondere boom
Van de kastanjeboom worden zowel de vrucht als het hout gebruikt, maar ook de bloemen. De vrucht heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan vitamines en mineralen. Het hout heeft verschillende toepassingen, zoals in timmerwerk en voor de constructie van wijnvaten. Daarnaast wordt tannine gewonnen uit kastanjehout, een stof met meerdere helende eigenschappen. Maar ook de bloemen zijn belangrijk, de bijen produceren namelijk een fruitige honing van de kastanjebloesem. De kastanjeboom heeft een zeer lange levensduur, hij wordt gemiddeld 1000 tot 2000 jaar. De boom kan heel groot worden, vooral de stam kan een aanzienlijke omtrek bereiken, waardoor sommige bomen als echte natuurmonumenten worden beschouwd.
Sicilie: De 100 paarden kastanjeboom
Op de brede hellingen bij de Etna zie je opmerkelijke kastanjebossen. Dankzij de lava afzettingen is de bodem van de Etna extreem vruchtbaar en levert waardevolle voedingsstoffen aan de vegetatie. Bovendien regent het op de Etna vaker dan op de andere delen van het eiland, zelfs in de zomer, normaal gesproken een zeer droge periode op Sicilië. Bijvoorbeeld ook de kostbare ‘fungo porcino’, zeer gewaardeerd in de keuken, groeit in deze kastanjebossen. De kastanjebossen zijn op alle hellingen van de Etna te vinden, maar vooral aan de oostkant boven Zafferana (Cassone, Piano del Vescovo) en aan de noordoostkant na Milo en Fornazzo.
In dit gebied staat een van de oudste en meest indrukwekkende bomen van Italië, “de kastanje van de 100 paarden” oftewel Il Castagno dei Cento Cavalli. Volgens de legende zocht koningin Giovanna d’Aragona in de 16e eeuw onder deze majestueuze boom beschutting tegen een storm samen met haar 100 ridders. Deze eeuwenoude gigantische kastanje staat in de gemeente Sant' Alfio in de provincie Catania. De boom is maar liefst 2200 jaar! Een echt levend monument. De stam is meer dan 20 meter in omtrek en heeft een gigantische boomkruin van zo'n 1000 vierkante meter. De boom staat sinds 2008 op de UNESCO Wereld erfgoed lijst en werd in 2021 verkozen tot Italiaanse boom van het jaar. Deze boom moet je gezien hebben! Een ideale bestemming voor een uitstapje buiten de stad, vooral in de zomer als het op het strand te warm is.
Sicilie: San Martino kastanjes en wijn
Sicilië is rijk aan natuurlijke landschappen en elk seizoen heeft zijn eigen seizoensproducten, vaak gekoppeld aan populaire tradities. Kastanjes horen bij de herfst en bij het Festa di san Martino, wat op 11 november wordt gevierd. Op Sicilie doen ze dat vooral met vrienden onder het genot van geroosterde kastanjes en ‘Vino Novello’, de eerste wijn van de nieuwe oogst. De kastanje voedt en de wijn 'verwarmt', meer excuses heb je niet nodig om een gezellige dag met vrienden door te brengen!
Tip: huur met vrienden een villa op Sicilie. Villa Roda ligt op 15 km van de kust bij Marzamemi, biedt een prachtig uitzicht en is met 3 slaapkamers geschikt voor 6 personen.
Overigens is het begin november vaak nog heel aangenaam en zonnig in Italie, deze periode wordt daarom ook wel de Estate di San Martino genoemd, de San Martino zomer. En wie was dan de heilige San Martino? Volgens de legende zat de soldaat Martinus van Tour, die diende in het Romeinse leger op zijn paard op een koude en regenachtige herfstdag toen hij langs de weg twee bedelaars zag, bibberend van de kou. Met zijn zwaard snijdt hij zijn mantel doormidden en geeft de helft van zijn mantel aan de bedelaars. Dankzij dit genereuze gebaar klaarde de lucht wonder boven wonder op en steeg de temperatuur, de San Martino zomer!
Zoek jij een mooie villa op Sicilie?, mail ons op italie@tritt.nl