Funghi porcini (eekhoorntjesbrood) en zucca (pompoen): ze horen allebei bij de smakelijke najaarsgerechten van Toscane. Maar het lijstje is niet compleet zonder de tartufo bianco, oftewel de witte truffel.
> lees verderJe zou er zo aan voorbij lopen, zo onbetekenend is het deurtje. Erachter vind je een van de meest levendige en authentieke Florentijnse trattoria's. Hij ligt in de wijk San Lorenzo en is al jaren een van mijn favoriete restaurantjes in de stad. Florentijnen en toeristen zitten schouder aan schouder aan de tafeltjes met marmeren blad die dateren uit de zestiger jaren.
> lees verderIn september begint traditiegetrouw de oogsttijd in Italië. Vanaf september hangen trossen volgroeide druiven in de laatste zomerzonnestralen te wachten totdat ze geplukt worden. Begin november is het de beurt aan de olijven. Rondom de oogst worden tal van festiviteiten georganiseerd in Toscane.
> lees verderPasta, tomaten en olijfolie zijn hoofdbestanddelen in de Toscaanse keuken. Maar er gaat geen maaltijd voorbij zonder daarbij ook brood te serveren. Toscane kent dan ook tal van eigen soorten brood.
> lees verderDat het zo'n groot succes zou worden had niemand gedacht! Sinds kort wordt de in vergetelheid geraakte Mercato Centrale van Florence weer druk bezocht, door zowel Florentijnen als toeristen.
> lees verderIn 1985 besloot de familie Frescobaldi, een gerenomeerde wijn- en olijfolieproducent, om de handen ineen te slaan met andere speciaal geselecteerde Toscaanse olijfolieproducenten uit de buurt van Florence. Onder de naam Laudemio brengt het consortium sinds die tijd luxe olijfolie op de markt.
> lees verderDe productie van wijn op Elba gaat meer dan 3000 jaar terug. De Medici familie en de Lorena's beschermden de wijnteelt en Napoleon bracht nieuwe wijngaarden aan. Ondertussen zijn reeds zeven wijnen zijn bekroond met het kwaliteitslabel D.O.C., dé verdiende prijs voor een duizendjarige traditie.
> lees verderWie aan de Toscaanse keuken denkt, denkt al snel aan pasta, wijn en zoete koekjes. Maar Toscane heeft ook een groot aantal minder bekende specialiteiten. Op het eerste gezicht lijken de appels en uien uit Toscane wellicht op die in Nederland, maar niets is minder waar. Om u alvast wat wegwijs te maken voor uw verblijf tijdens uw vakantie in Toscane, volgt onderstaand een overzicht van bijzondere lokale Toscaanse specialiteiten op het gebied van groente en fruit.
> lees verderDe blaadjes zijn definitief gevallen, de natuur kleurt geel, rood en oranje, Herfst! Ondanks de aangename temperaturen die we nog lang af en toe hebben gehad, moeten we er toch echt aan geloven, het is echt Herfst en volgens de meteorologen komt nu ook de Winter eraan!
> lees verderWat is het eerste waar u aan denkt als u aan Italië, Sardinië denkt? Waarschijnlijk is dat pizza of pasta. Dat is niet zo gek want pasta speelt een belangrijke rol in het Sardijnse eetpatroon. Natuurlijk geldt dit voor heel Italië maar elke regio heeft zijn eigen specialiteit, zo ook Sardinië.
> lees verder